Getlivsbloggen
Årets första bloggfoto får bli ett fiolårsfoto, men så representativ bild för kommande året.
Just nu vilar getterna upp inför killningen. Men även om getterna kommer mjölkas från början kommer jag fortsätta sträva efter att låta killingarna gå med sina mammor så länge de diar. Det blir nytt för mig att för första gången försöka kombinera killingar med mjölkning.
Men jag tror att get och killing tillsammans leder till naturligt både friskare och mer välmående djur, och för utom min överemotionella kärlek till getterna så är det buisness. På så sätt kommet det vara ett viktigt jobb för hela gården, väl värt för människor och djur.
En snabb liten uppdatering efter en härligt hektisk sommar efter uppstarten av mejeriet.
I september bär det av ut på marknader. Här kan ni hitta mig med ett härligt utbud av mina genuina getostar
Lördagen den 3:e september - Hildasholms i Leksand
Lördagen den 10:e spetember - Björgården Övre gärdsjö
Lördagen den 17:e september - Sollerön
Hoppas vi ses!
Jag glömmer inte ljudet. Hur Greta skrek rakt ut och innan jag förstod vad det var ryckte hon till och där ett gult märke nyss setat var örat klyvt i två delar. Öronmärket satt fastkilat mellan två brädor där hon innan stått och kliat sig.
I ett projektarbete mellan SLU och getavelsförbundet har det äntligen börjats utredas olika alternativ till öronmärken. Ett antal gethållare - däribland vi - har fått möjlighet att prova och dokumentera olika alternativ till de märken som finns idag.
I dagsläget säger jordbruksverkets förordning att alla getter över 1 år ska märkas med märken som man likt ett örhänge hålar fast i vardera öra. Eller ena örat om de är 6-12 månader och inte ska lämna gården. Eftersom de lite för ofta skadas eller får infektioner i öronen av märkena utreds andra tänkbara märkalternativ till getter på initiativ av några aktörer på SLU. Att id-märka djur är jag positiv till, eftersom det skyddar både djur och djurägare när man lätt kan se vilket djuret är och var det hör hemma. Men jag hade gärna sett fler lösningar. Det kommer provas
*olika sorters ankelband,
* halsband
och om jag förstått rätt även
*tatueringar (likt katter)
*och chip (som häst och hund)
Så att fler märkningsalternativ kan tillåtas i Sverige. Jag tror att det kommer vara lättare att förhålla sig till märkning av getter om vi kan hitta olika alternativ som passar olika djurhållare. För att slippa mer onödigt lidande.
Genom att delta i projektet kommer jag prova olika ankelband och halsband fått hemskickade. Fota och rapportera vad som fungerat bättre och sämre. Förhoppningsvis kommer det så småningom komma fler tillåtna märkningsmetoder för getter när projektet är klart.