Getlivsbloggen 

Naturbete för din skull

Naturbete för din skull

Sunday, June 25, 2023

med knöligt underlag, stora furor dumt placerade, stenar där jag slår ner spettet och myggor precis överallt. Det är en del slit, men resultatet blir ostsmak mäktigare än allt annat!

Det nog snart en månad sen jag och getterna traskade över byvägen ut till den stora skogshagen. Där har de allt utrymme i världen, och kan beta från ett överflöd av olika örter. Arbetet som ligger bakom är tungt, men när jag skär första skivan av en perfekt naturost ser jag ett sammanhang så stort att det är värt att kämpa för.

Egentligen är det ganska enkelt; När getterna betar fritt på en naturbetesmark, dvs en yta där folk inte bearbetat jorden och sått in några få grödor finns det allt som oftast ett enormt utbud av blommor, växter och örter. Varje ört medför sin lilla sammansättning av smakbildande fettsyror som hänger med genom geten till mjölken. När sen den opastöriserade mjölken blir ost som lagras finns fettsyrorna med där och tillför osten enormt mycket fler smaker. Dessutom; tack vare att osten inte behandlats finns flera viktiga enzymer kvar som kan spjälka kedjorna av fettsyror. Så ännu fler smaker kan frigöras. Det är det som gör att naturbetesostar kan uppnå en vidd av smaker som ingen industriell ost kan motsvara. Rätt faschinerande va? 

Det är ett av allt det jag brinner för med naturbetet. Som den gårdsmejerist jag är. Kan dessutom mina kunder upptäcka den magin är det värt varenda myggbett från hagbygget ute i skogsmarkerna.

No comments yet
Search