Uppbyggnad - Naturvård - Bevarande - Djurvälfärd

Morlinasgetgard.se

Kommande byggnationer

På ritbordet ligger just nu planen på en ny lösdrift till våra kor och getter. Även om vi är ett småskaligt lantbruk tror vi att framtiden ligger i ett modernt bruk med lättarbetade stallar byggda med hänsyn till djurvälfärd, resurseffektivitet och hållbarhet. Vi är väldigt tacksamma för det bidrag vi fått beviljat från EU:s startstöd till unga lantbrukare och med hjälp av det kommer investeringen slå i verk sommaren 2022.  

Djurvälfärd

I ett projektarbete mellan SLU och Svenska  getavelsförbundet har jag och några andra gethållare fått möjlighet att prova olika alternativ på märkning av getter.

I dagsläget säger jordbruksverkets förordning att alla getter över 1 år ska märkas med märken som man likt ett örhänge hålar fast i vardera öra. Eller ena örat om de är 6-12 månader och inte ska lämna gården. Eftersom de lite för ofta skadas eller får infektioner i öronen av märkena utreds andra tänkbara märkalternativ till getter på initiativ av några aktörer på SLU. Att id-märka djur är jag positiv till, eftersom det skyddar både djur och djurägare när man lätt kan se vilket djuret är och var det hör hemma. Men jag hade gärna sett fler lösningar. Det kommer provas

*olika sorters ankelband,

* halsband

 och om jag förstått rätt även

*tatueringar (likt katter)

*och chip (som häst och hund)

Så att fler märkningsalternativ kan tillåtas i Sverige. Jag tror att det kommer vara lättare att förhålla sig till märkning av getter om vi kan hitta olika alternativ som passar olika djurhållare. För att slippa mer onödigt lidande.

Genom att delta i projektet kommer jag prova olika ankelband och halsband fått hemskickade. Fota och rapportera vad som fungerat bättre och sämre. Förhoppningsvis kommer det så småningom komma fler tillåtna märkningsmetoder för getter när projektet är klart.

Den svenska lantrasgeten - en art värd att bevara

*******

Naturvård genom betesdjur

*************
Search