Mor Linas IRENE
Har du sett SVT:s barnprogram Fixarjulen? Då har du säkert sett geten Irene, en get med karaktär, vilja och enorm charm. Hon lever ett äventyrligt getliv, och hade hon fått välja hade hon hellre bott i köket än i de stora hagarna. Hon vill vara med på allt - utom mjölkningarna.
Irene föddes hos oss 2016 - innan vi blev getbönder och skaffade alla de andra getterna. Sen dess har hon tagit sig för ett liv där hon visat sin talang i att dra kälke, åka bil och äta isglass med förskolebarn. Trots att hon är en duktig mjölkget som fått många fina killingar och gett många liter mjölk tycker hon att mjölkningen är tråkigast. Hon är nämligen kittlig.
Vill du boka Irene? Kontakta oss via telefon eller mail.https://morlinasgetgard.se/vara-djur
Våra getter
Just nu bor här ett tjugotal getter av rasen svensk lantras. Den svenska lantrasen är en riktigt gammal getras och många av dess individer har en gång i tiden varit avgörande för människors överlevnad. Ser du en gammal bild på en fäbod med en get - kan du vara nästan säker på att det är en svensk lantras. Det är en jämförelsevis liten get som är duktig att ge mjölk, och det är i första hand vad mina getter jobbar med. De ger mjölk som i sin tur förädlas till ost i mejeriet. Alla getter har varsitt namn och är minst sagt sällskapliga. Ibland lite väl sällskapliga..
På sommaren går getterna i stora skogs- och ängshagar och på vintern i en lösdrift. Ett par gånger per år håller jag öppna dagar där du kan träffa getterna på riktigt och det annonseras alltid ett tag innan i mina sociala medier. ÄR du en grupp eller klass som vill lära er mer om mina lantrasgetter kan ni boka ett studiebesök.
Phillip, Nogger, Ior och Pellejöns
En häst, en ponny och två åsnor bor här på gården. Phillip har följt mig likt en trogen kamrat sen han föddes år 2010 och är en häst av rasen Irish cob/partbreed. Nogger - vår lilla gårdsponny sen 2023 är en Welsh mountain-farbror. Sen har åsnorna Ior och Pellejöns tillkommit och de är som en glatt blommönstrad kant på vardagen här. Åsnor är som små hästar, och med en lagom liten ryttare/vagnsekipage går de både att rida och köra. Även Pellejöns kommer du se i SVT.
Våra kor
En "vild" kofamilj brukade bestå av ungefär en fem - tio kor med sina respektive kalvar, och en tjur. Så där stämmer vår lilla ko-familj bra in på sina fem kor med kalvar och tjuren Bamse. Våra kor är så kallade dikor (de mjölkas alltså inte) och förutom kött har vi dem till att turas om med getterna att beta i hagarna. För djuren och betets skull. Våra kor är en blandning av raserna Red angus och Charolais.
Ankorna
Både raserna löpanka och Svensk gulanka är kända för att ge rikligt med ägg. Gulankan är en social ras medan löpankan är känd som "vallhundsanka" eftersom de är så pass lätta att fösa. Våra ankor är en blandning av båda.
Ankorna är en del av gårdens självhushållning och de bidrar med ägg, kött och äter sniglar och insekter samtidigt som de gödslar gräset.
Neo och Sickan
Att ha hundar på en gård är att blanda nytta med glädje. Sickan är en blandras stövare/beagle och jagar småvilt under jaktsäsongen. Hon är en liten och arert hund, snabb som attan när hon vill och kan sova en hel dag i sängen om hon får chansen.
Neo jobbar som gårdshund. Han är förmodligen det första du möter när du kommer in på gården, och snällare hund kommer du aldrig träffa. Neo hjälper oss att skydda gårdens smådjur från räv och rovfågel, och hjälper till att valla getterna till och från betesmarkerna. där emellan leker han gärna med barnen.