Getost och kött

Naturost från vår getgård

Nu ska jag ta med dig på en liten resa. I juli 2022 byggdes äntligen vårt efterlängtade mejeri klart och här ystas flera sorters getost varje vecka. 
När jag ystar i det lilla micromejeriet är ledorden varsamhet och naturliga intensiva smaker. 
Jag planerar noggrant för osten redan när jag väljer foder till djuren. Jag vill ha något extra, och genom att använda mig av naturens rika flora kan jag fylla osten med smaker. Jag låter getterna i huvudsak beta på naturbetesmarker. Där kan de äta många olika sorters örter och själva välja fritt. Varje ört eller grässort är fylld av olika fettsyror, som i sin tur följer med till mjölken och sen till osten. Genom att ysta utan att pastörisera bevaras mjölkens naturliga enzymer, och de bidrar till att spjälka de olika fettsyrorna och frigöra ännu fler smaker. Allt görs mycket varsamt och hanverksmässigt.
Hela den kedjan skapar inte bara en ost som är producerad i samspel med naturen, utan också en sjukjäkla god ost! 
Bygget av vårt gårdsmejeri är medfinansierat av EU:s enhet för lantbruk- och jordbrukarstöd för att bidra till ett konkurrensstarkt lantbruk och gårdsförädling av mejeriprodukter för en konkurrenskraftig gårdsförädling bland annat genom vårt gårdsmejeri.

Här nedan kan du läsa om våra ostsorter, och lite längre ner om killingkött.


Bäckahästen - Blåmögelost på get

En mild blåmögelost med krämig konsistens, mjuk mjölksmak och intressant fängslande sälta. En ost som passar dig som vill hitta en opastöriserad blåmögelost att utforska tillsammans med andra milda ostar eller i komplexa sammanhang med nötter och söta torkade frukter

Dalfrun

Opastöriserad hårdost på getmjölk. Lagrad 6 - 12 månader. En härlig nötig smak och rund sälta, fast spröd konsistens likt en bergsost - fast från Dalarnas skogar.

Gubben Gran - Färsk lactique

En färsk getost som antingen finns som bredbar eller något fastare i olja. Som ett krämigt mellanting mellan salladsost och en bredbar färskost. Det här en lite syrlig ost med frisk yoghurtlik smak som gör sig fint som en härlig getoströra, i salladen eller på ett nybakat krispigt bröd. Finns både naturell och smaksatt med skogens och örtagårdens smaker!

HETA GETEN grillost

Kanske kan det vara en av de godaste grillostar du någonsin kommer smaka? Så säger flera av de som provat. Det här är en ost som påminner om Halloumi och kan användas precis på samma sätt. Skillnaden är att den är hantverksmässigt ystad på mjölk från våra utebetande getter.

Trollvit Chevre

En ung, försiktigt lagrad lactique med vitmögelyta. Skivbar med kniv. Mild, lätt syrlig. Lagrad ca 3 veckor.

Trollvit Naturcamenbert

En klassisk camenbert på opastöriserad getmjölk från naturbetande getter. Mild vitmögelyta. Lagrad ca 6 veckor. Lätt krämig med en fast kärna och rik på naturbetets smakrika fettsyror.

Killingkött

Killing är ett finfibrigt, milt, mört kött som passar både till grillen och grytor. 
Är Du nyfiken på killing kan du boka köttlåda eller färsk provpåse inför försommarslakten eller sensommarslakten. Vi tar emot beställningar under hela året som ligger kvar till nästa tillfälle. Kontakta oss för att boka. Det finns även möjlighet att köpa killingstekar och killingfärs direkt i ostbutiken.
Search