Ost och kött

Naturost från vår getgård

Nu ska jag ta med dig på en liten resa. I juli 2022 byggdes äntligen vårt efterlängtade mejeri klart och här ystas flera sorters getost varje vecka. 
När jag ystar i det lilla micromejeriet är ledorden varsamhet och naturliga intensiva smaker. 
Jag planerar noggrant för osten redan när jag väljer foder till djuren. Jag vill ha något extra, och genom att använda mig av naturens rika flora kan jag fylla osten med smaker. Jag låter getterna i huvudsak beta på naturbetesmarker. Där kan de äta många olika sorters örter och själva välja fritt. Varje ört eller grässort är fylld av olika fettsyror, som i sin tur följer med till mjölken och sen till osten. Genom att ysta utan att pastörisera bevaras mjölkens naturliga enzymer, och de bidrar till att spjälka de olika fettsyrorna och frigöra ännu fler smaker. Allt görs mycket varsamt och hanverksmässigt.
Hela den kedjan skapar inte bara en ost som är producerad i samspel med naturen, utan också en sjukjäkla god ost! 
Bygget av vårt gårdsmejeri är medfinansierat av EU:s enhet för lantbruk- och jordbrukarstöd för att bidra till ett konkurrensstarkt lantbruk och gårdsförädling av mejeriprodukter för en konkurrenskraftig gårdsförädling bland annat genom vårt gårdsmejeri.

Här nedan kan du läsa om våra ostsorter, och lite längre ner om getkött och andra getprodukter vi har.


Färsk lactique - Bredbar getost

HETA GETEN grillost

Kanske kan det vara en av de godaste grillostar du någonsin kommer smaka? Så säger flera av de som provat. Det här är en ost som påminner om Halloumi och kan användas precis på samma sätt. Skillnaden är att den är hantverksmässigt ystad på mjölk från våra getter som betat i Dalarnas skogar.

Getrulle - Ost av chevré-typ

En ung, försiktigt lagrad lactique med vitmögelyta. Skivbar med kniv. Mild, lätt syrlig. Lagrad ca 3 veckor.

Naturcamenbert

En klassisk camenbert på opastöriserad getmjölk från naturbetande getter. Mild vitmögelyta. Lagrad ca 6 veckor. Lätt krämig med en fast kärna.

Killingkött

Varje försommar slaktas killingar och Ni är välkomna att beställa Er egen köttlåda. Killing är ett finfibrigt, milt, mört kött som passar både till grillen och grytor. 
Det finns fortfarande kött kvar från slakten 2022. Kontakta oss för att boka!

För nästa omgång killing;
April-Maj 2023 börjar vi ta emot beställningar inför nästa omgång köttlådor. Håll koll i våra sociala medier när det är dags att beställa eller kontakta oss för att hinna boka Er killinglåda. 

Andra getprodukter

Vi säljer även killingfällar och getnära upplevelser och tjänster. Besök gårdsbutiken eller kontakta oss för att veta mer. 
Search